Boki 13 izašao iz zatvora: Otkriveno i zašto je pušten, iako je trebalo da odleži devet godina

17.03.2023

17:03

Zatvorski dani Bokija 13

PRINTSCREEN YOUTUBE

Zatvorski dani Bokija 13 nakratko prekinuti

Bojan Jovanovski, poznatiji široj javnosti kao Boki 13, prebačen je iz zatvora u Univerzitetsku klinici za hirurške bolesti Sveti Naum Ohridski Skoplje gde je hospitalizovan zbog izvođenja hirurške intervencije, totalne gastrektomije, odnosno potpunog odstranjivanja vitalnog organa.

Sve ovo potvrdio je i pravni tim Bojana Jovanovskog.

Pročitajte: Voditelj Zadruge završio u zatvoru

Zatvorski dani Bokija 13

– Prema izveštaju specijaliste, obaveštavamo vas da je za izvođenje operacije, koja je po svojoj prirodi složena, rizična i sa neizvesnim ishodom, angažovan tim od nekoliko hirurga – specijalista iz te oblasti i formirali ko će izvršiti operaciju, a ujedno napominjemo da se hirurzi – specijalisti ograđuju od rizika i odgovornosti za ishod operacije, tim pre što su pravovremeno i više puta davali kategorične preporuke i indikacije putem konzularnih stručnih mišljenja da se ova operacija spreči i da se izbegne ova sakaćenja hirurška intervencija, iz razloga što je sama hirurška intervencija veoma rizična i složena, praćena mogućim komplikacijama koje može biti kobno za pacijenta – kažu u saopštenju iz pravnog tima Jovanovskog.

– Odavde proizilazi činjenica da je zbog apsolutnog i krajnjeg nepoštovanja izdatih obaveznih preporuka i mišljenja stručnih kolegijuma državnih klinika od strane pravosudnih organa i Uprave za izvršenje sankcija, ovo neželjeno i rizično trenutno stanje tzv. dovelo je do lošeg zdravstvenog stanja Bojana Jovanovskog, nakon čega će u najboljem slučaju i pozitivnom ishodu operacije Bojan Jovanovski ostati trajno invalid. Cela ova situacija i operacija mogli su da se izbegnu da su nadležni koji su odlučivali o zahtevima za raskid ispoštovali preporuke specijalista koji su kategorički ukazivali da će se sve to dogoditi, jer u zatvorsko-kaznenim uslovima ne postoji mogućnost lečenja i lečenja bolesti pacijenta. Nakon današnje hospitalizacije, Bojan Jovanovski će narednih dana obaviti sve neophodne pretrage i pripreme za operaciju, nakon čega će hirurzi – specijalisti pristupiti njenom izvođenju – govori u saopštenju pravni tim i dodaje:

Pročitajte: Kristijan traži pravdu – Proveo je više vremena od Zvezdana u zatvoru iz samo jednog razloga

Zatvorski dani Bokija 13

– Obaveštavamo javnost da je Osnovnom krivičnom sudu već podnet novi zahtev za suspenziju kazne zatvora u skladu sa članom 224. stav 2. ZIS-a i očekujemo odluku koja će biti donesena u najkraćem mogućem roku, a ujedno će se zasnivati na stvarnim činjenicama i neselektivnoj proceni dokaza primenom principa humanosti, prema novonastaloj situaciji, odnosno rešenje kojim će zahtev za raskid biti uvažen prema svim ispunjenim zakonskim uslovima, savesti i odgovornosti pri odlučivanju suda. U ovim osetljivim trenucima za Bojana Jovanovskog i njegovu porodicu, pozivamo javnost na solidarnost i empatiju, kao vrlinske osobine svakog pojedinca, jer ovim primerom Bojana Jovanovskog želimo da ukažemo na negativne pojave, dok istovremeno vreme dajući doprinos unapređenju javnog dobra – dodaje se u saopštenju pravnog tima Bojana Jovanovskog, koje A1On“.

Podsetimo, Boki 13 je prošle godine osuđen u Skoplju na devet godina zatvora u slučaju u kojem je optužen da je svoju nevladinu organizaciju koristio za prevaru i pranje para.

IZVOR: EKSKLUZIV

SLIKE: PRINTSCREEN YOUTUBE

Još iz kategorije