Preminula je: Miru Adanju Polak slomila tuga

19.01.2023

10:01

Tuga Mire Adanje Polak

PRINTSCREEN YOUTUBE

Tuga Mire Adanje Polak zbog smrti prijateljice

Književnica Gordana Kuić, autorka bestselera „Miris kiše na Balkanu“, preminula je 81. godini.

Pročitajte: Smrt u domu Jovana Memedovića

Tuga Mire Adanje Polak

Tužna vest potresla je javnost, a posebno je pogodila i novinarku i producentkinju Miru Adanju Polak. Gordana i Mira bile su veoma bliske prijateljice, a ono što javnost nije znala je da se njih dve druže od detinjstva.

– Umrla je moja prijateljica Gordana Kuić, jedna od retkih pisaca bestselera, čija je knjiga „Miris kiše na Balkanu“ prevođena na više svetskih jezika. U svojim delima stavila je u centar zbivanja istoriju sefardske jevrejske porodice na Balkanu kao prostor stradanja, različitosti i teškoća prevazilaženja tih različitosti.

 

 

Objavila je devet romana i dve knjige priča, između ostalih „Cvat lipe na Balkanu“, „Smiraj dana na Balkanu“ i „Duhovi nad Balkanom“. Znalački ukazuju na sve ono što su karakteristike prostora na kome živimo i danas.

Pročitajte: Tuga u domu Suzane Mančić

Tuga Mire Adanje Polak

 

Romani „Miris kiše na Balkanu“ i „Cvat lipe na Balkanu“ adaptirani su u pozorišne predstave i televizijske serije koje su ganule javnost širom Srbije, pogotovo žensku populaciju koje su godinama čekale televizijsku adaptaciju omiljenih romana.

Dobitnik je nagrada udruženja izdavača i knjižara BIH za 2000. godinu, Zlatni liber 2001, 2003 i 2007. godine, Žensko pero za 2006. godinu, Zlatni bestseler 1995. i 1997. godine – napisala je Mira Adanja Polak uz emotivan video sa Gocom.

IZVOR: EKSKLUZIV/PULSONLINE

SLIKE: PRINTSCREEN YOUTUBE

Još iz kategorije