Komemoracija Žarku Lauševiću, POTRESAN GOVOR – Nemoj ko da je suzu pustio, Anita, deco, ljutiće se

20.11.2023

12:11

By

Potresan govor na komemoraciji Žarku Lauševiću

foto: Ivan Vučićević

Danas je održana komemoracija Žarku Lauševiću

Komemoracija Žarku Lauševiću održana je danas u Jogoslovenskom dramskom pozorištu na kojoj je potresan govor između ostalih održao glumac Irfan Mensur.

– Nemoj ko da je suzu pustio, Anita, deco, ljutiće se znam. Ostaju mi samo sećanja. Napravio sam puškice, napisao sam sve na ruci, šta će meni nedostajati? Nedostajaće mi naši razgovori dok je bio u Njujorku, tekstovi koje mi je slao još nedopisanih knjiga sa pitanjem šta mislim, i ja sam nekada mislio. Nedostajaće mi preporuke knjiga i koje mi je on kupovao, jedan poklon koji sam dobio od njega, neke žute čarape, naše šetnje… On upali kameru na svom telefonu pa šetamo zajedno Njujorkom, pa ja to isto uradim kad njega zovem i on mi kaže: „Lakše malo, da uživam“. Ne pristajem na to, nije fer – rekao je glumac Irfan Mensur na komemoraciji.

 

Prijatelji i kolege došli su danas da se orposte od voljenog Žarka Lauševića sa kojim su često delili kadar, uzbudljive priče, sećanja i pozorišnu scenu.

Govore su držali i Dragan Bjelogrlić, Žarkov kum Mima Karadžić, kao i Voja Brajović, Vida Ognjenović…

Komemoracija Žarku Lauševiću održana je u čast ovog velikog glumca a zbog dirljivih govora prisutni nisu mogli da zadrže suze

Komemoracija Žarku Lauševiću


– Kada odu najveći, svet zastane, zvezde se uskomešaju, disanje se zaustavi, srce se stegne, a nebo se otvori da primi velikana. Ostajemo zbunjeni. Obožavao sam da ga čitam, njegove slike i crteže, da ga gledam, da radim sa njim, a najviše od svega sa njim da pričam. Najviše smo pričali o iskušenjima, istoriji, pravdi, svemu… Svaki taj razgovor, odisali su njegovom gospodskom digresijom. Poslednji beše pre manje od mesec dana, na terasi tvoje bolničke sobe. Bio je topao je seo dan, jeli smo teletinu i pili koka kolu, Anita, ti i ja. Nismo ni primetili da nas je sustigla noć i vreme za rastanak. Rekoh ti tada kako mi je to najlepši dan posle dužeg vremena, nisam znao da ću ga pamtiti kao najlepši u životu. Bio je jedinstven. Kao da je neko viši od nas u njemu izabrao junaka savremene antičke drame. Kroz takav život, Žarko je suvereno nosio ulogu tragičnog junaka, radio je to kao i sve, muški. Njegova krhka duša, to nije mogla da izdrži, podlegla je ranama, da tamo konačno nađe svoj mir. Poslednja slika, ti stojiš, i dalje si lep i mašeš mi: „Vidimo se Bjelo“… – rekao je Dragan Bjelogrlić prisećajući se poslednjeg susreta sa Žarkom Lauševićem, piše Blic.

Žarko Laušević je preminuo 15. novembra nakon teške i kraće bolesti.

IZVOR: Blic

Još iz kategorije