Ovo je recept za postan kolač kakav su naše bake pravile.
Jednom kada unapredite tehniku pravljenja slavskog kolača, nećete se više pribojavati da li će ispasti sve kako treba.
Slavski kolač po svačijem ukusu
Recept za najbrži i originalan starinski recept je sledeći:
Potrebno je:
20 grama kvasca
2 kašike vode
500 grama belog brašna tip 500
2 kašičice soli
1 supena kašika šećera
2 kašike ulja
250 ml vode
Priprema:
U jednu činiju treba razmutiti dve kašike vode i kvasac. Ostaviti sa strane, pa u veliku vanglu prosejati pola kile običnog belog brašna.
Četiri kašike brašna odvojite u stranu, pa u brašno dodajte dve kašičice soli, supenu kašiku običnog belog šećera, dve kašike ulja, otopljen kvasac, 250 ml vode, pa umesite testo.
Dodati jednu po jednu kašiku brašna (četiri ukupno) , zatim premesiti testo.
Ostaviti testo da naraste 45 minuta.
Testo premesiti, pa podeliti na tri dela, od toga:
Jedan od 100 gr, drugi od 210 gr i treći od 530 gr.
Potom, testo premesiti u jufke.
Deo od 210 gr podeliti na tri dela.
Svaki od tih delova premesiti u loptice.
Deo od 530 gr takođe premeiti u loptice.
Ostaviti sve to da se odmori oko 10 minuta.
Kalup za pečenje potom podmazati, pa staviti onaj deo od 30 gr.
Sve prekriti folijom i ostaviti da naraste.
Od ostatka loptica napraviti pletenice kojima ćete ukrašavati kolač koji ste napravili.
Kada ste to uradili, ostavite ga sa poklopcem odgore da naraste, pa premažite uljem i pecite na 20ak minuta na oko 200 stepeni.