Kratka napomena o kvascu – Znam da se mnogi ljudi nerviraju kada rade sa kvascem, ali to je zaista mnogo jednostavnije nego što zvuči. Bez toga, krofna bi bila mnogo manje vazdušasta.
U stvari, da li koristite recept za krofne sa kvascem ili ne, određuje da li ćete na kraju dobiti krofnu za tortu ili prozračnu.
Pošto se za ovu krofnu koristi kvasac, trebalo bi da planirate malo unapred.
Recept za krofne sa kvascem zahteva oko 2-3 sata ukupnog vremena dizanja za testo, tako da bi bilo poželjno da se prvo umuti ujutru pre nego što svi budu budni i spremni za dan.
Sastojci:
– 2 i po kašičice aktivnog suvog kvasca – 2 kašike tople vode – 1/2 kašičice šećera
– 3 i po šolje brašna – 1 šolja mleka – 60 gr putera sobne temperature – 3 velika žumanca – 2 kašike šećera – 1/4 kašičice soli
Za premazivanje – 1 šolja šećera
Pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac i ostavite da naraste oko 5 minuta.
Zatim, pomešajte preostale sastojke za krofne sa šećerom, uključujući kvasac.
Formirajte testo u veliku kuglu i premažite je maslacem da sprečite stvaranje kore.
Zatim ga stavite u poklopljenu činiju i držite na toplom mestu dok se ne udvostruči.
Razvaljajte šećerno testo za krofne i koristite sekač za kolačiće.
Ostavite da se ponovo diže oko sat vremena, dok se zapremina ne udvostruči ili utrostruči.
Zagrejte ulje i ispecite krofne. Kada se dovoljno ohlade, uvaljajte ih u šećer.
Peći na 170 stepeni oko pola sata, u zavisnosti od rerne.