375 g Glatkog brašna
2 žumanca
1 jaje
170 ml toplog mleka
60 g otopljenog maslaca
1 Dolcela Limun šećer
1 Dolcela Instant kvasac
1 žlica šećera
prstohvat soli
ZA KREM OD VANILE:
500 ml mleka
1 Dolcela Krema za kolače vanila
I JOŠ:
200 g Podravka Džema extra malina
1 litra ulja za prženje
oko 50 g kristal šećera za oblaganje
Priprema
1. Mleko i maslac zajedno zagrejte dok se maslac ne otopi. Pazite da ne bude prevruće nego toplo.
Pomešajte sve sastojke za testo pa umesite mekano i ljepljivo testo. Treba biti lepo glatko i vrlo podatno. Možete ga mesiti rukama, mikserom ili ulupati kuhačom. Ostavite ga u pokrivenoj posudi da se udvostruči.
2. Naraslo testo stavite na pobrašnjenu plohu i premesite. Podelite na deset delova i od svakog formirajte lopticu. Pokrijte i ostavite da stoje još 30 min.
3. U široku posudu nalijte ulje i zagrejte. Ulje mora biti dovoljno duboko da krofnice ne dodiruju dno kad ih stavite. Ako se tejesto počne pržiti kad ga umočite u ulje, ulje je spremno.
4. Krofnice šupljikavom žlicom slažite u ulje, pazeći pritom da ih ne stavite previše odjednom, moraju imati mesta. Pržite dok ne potamne s jedne strane (oko 4 minuta), a zatim okrenite i ponovite na drugoj strani.
5. Nakon prženja uvaljajte ih u kristal šećer i ostavite da se ohlade. Za to vreme pripremite krem.
6. U posudu ulijte hladno mleko, dodajte sadržaj vrećice kreme za kolače vanila i mešajte električnom mešalicom srednjom brzinom 2-3 minute.
7. Pripremljen krem stavite u slastičarsku vrećicu. U drugu vrećicu stavite džem. Svaku krofnu razrežite na pola (ne do kraja) i napunite kremom od vanile i džemom.
Posluživanje
Poslužite odmah.
Savet
Da je ulje dovoljno zagrejano za prženje krofni saznaćete ako komadić testa ubacite u zagrejano ulje. Ako se tejesto počne pržiti, ulje je spremno.