Krem kocka sa limunom: Pravi užitak za sladokusce FOTO

25.03.2023

12:03

Krem kocka sa limunom

Krem kocka sa limunom jednostavno se pravi

Sastojci:

Za koru:
4 jajeta
4 kašike šećera
4 kašike brašna
2 kašike ulja
1 kesica praška za pecivo

Za preliv:

1 limun (sok – oko 50 ml)
2,5 dl vode
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera

Za krem:


5 dl mleka
5 kašika brašna
150 g šećera
1 kesica vanilin šećera
200 g maslaca
1 limun – sitno narendana kora

I još:

1 kesica (75 g) šlag kreme

Pročitajte: Plazma kuglof – Rapsodija ukusa u jednom receptu FOTO

Krem kocka sa limunom

Priprema

1. Odvojite žumanca od belanaca, pa prvo umutite belanca u čvrst šam, dodajte šećer, žumanca i na karju umešajte prosejano brašno, prašak za pecivo i ulje. Sipajte u podmazan kalup (veličine 24×24 cm ili slične) i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta (proverite čačkalicom da li je pečen).

2. Dok se kolač peče, nacedite sok od limuna (50 ml), dodajte vodu (2,5 dl tako da ukupno bude 3 dl tečnosti) i 150 g šećera i stavite da provri i kuvajte 2-3 minuta. Kad provri dodajte i vanilin šećer.

3. Toplim prelivom prelijte toplu pečenu koru. Preliv sipjate postepeno, sipajte malo preliva, pa sačekajte minut-dva da upije pa opet. Ostavite koru da se skroz ohladi i lepo upije sav preliv (oko sat vremena).

4. Priprema krema. Pomešajte brašno, šećer i malo mleka odvojenog od pola litra u glatku smesu. Ostatak mleka stavite da provri.

5. Kada mleko provri, malo vrelog mleka sipajte u razmućeno brašno, izmešajte i sve vratite nazad u šerpu i kuvajte krem na laganoj vatri uz mešanje. Krem je kuvan kad varjača ostavlja trag na dnu šerpe. Kuvan krem sklonite s ringle, umešajte vanilin šećer, prekrijte samolepljivom folijom (da se ne stvara korica) i ostavite da se skroz ohladi.

6. Kad se krem ohladi, umutitte maslac sa sitno narendanom koricom od limuna (možete dodati i kašičicu – dve soka od limuna) pa, uz stalno mućenje mikserom, dodajte kašiku po kašiku ohlađenog krema, da dobijete glatku smesu.

7. Pripremljenim kremom nafilujte ohlađenu koru.

8. Kad se krem stegne skinite obruč sa kalupa i nafilujte kolač šlag kremom (umutite šlag krem sa mlekom ili vodom, po uputstvu na kesici).

IZVOR: recepti.com

SLIKE: Printscreen, Youtube

Još iz kategorije